Et bogmaleri i et engelsk håndskrift fra ca. 1100, der indeholder St. Edmund-legenden, viser en flåde af kampklare vikinger ud for Englands strande. Fiskene i vandet ser til med bekymrede miner.

.

Vikinger, víkingr, ('viking'), betegnelse for indbyggerne fra det norske landskab Viken ved Oslofjorden. Ordet er bredt anvendt om skandinaver, der i tiden ca. 700-1100 foretog angreb mange steder især i Vesteuropa, og som med handelsmæssige formål nåede fjernereliggende egne i det østlige Europa og i lidt af Asien.

Perioden fra slutningen af 700-tallet til midt i 1000-tallet kaldes i Norden for vikingetiden. Den begynder med en erobring af det engelske kloster Lindisfarne 793. De skandinaviske lande Danmark, Norge og Sverige opstår som kongedømmer i denne periode, og især fra Norge finder bosættelser sted på Færøerne og i Island og Grønland, og derfra sendes en ekspedition til Amerika. Norske vikinger bosætter sig endvidere i bl.a. Irland og England-Skotland. Dele af England erobres af danske vikinger. Dele af Rusland bosættes af svenske vikinger. De svenske vikinger når helt til Byzans, som de kaldte "Miklagård", og får handelskontakt med kalifatet i Bagdad.

Ekspansionen er altså geografisk omfattende, og sammen med erobringerne foregår livlig handel og kulturudveksling. Det er i denne periode, der finder en overgang sted fra førkristen religion til kristendommen i de nordiske lande. Litteraturen er særlig frodig på landnamøen Island, især dog i 1200-tallet, dvs. efter vikingetiden, da de religiøse tekster og historiske fortællinger, sagaer, nedskrives eller bliver til.

Trods centralisering og erobringer er langt hovedparten af befolkningen i de nordiske lande stadig bofaste bønder, hvis livsmønster er kædet sammen med årets gang i en fast ritualiseret cyklus med frugtbarheden i centrum.

Ordet "viking" findes i både oldengelske tekster og på runesten i Danmark og Sverige. Nutidens brug af ordet "viking" er både bred og snæver og ofte af romantiserende eller humoristisk art: fx om alle skandinaver, om en brutal og barbarisk erobrertype, om en vinterbader, om horder af roligans på vej til en fodboldkamp.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig