Tordenvejr opstår, når Thor kører over himlen i sin vogn trukket af gedebukkene Tandgnost og Tandgrisner og kaster sin hammer, Mjølner. Fra nordiske gude- og heltesagn fortalt for børn i Christian Højgaards streg.

.

Vogn,

Den kendteste vogn i mytologien er uden tvivl Thors. Den har forspændt to gedebukke, kører over himlen og frembringer lyn og torden. Frejas vogn bliver trukket af to katte og Frejs af galten Gyldenbørste.

Vogne har været brugt i kulten. Det kan ses af arkæologiske fund, hvor de to kendteste er de "keltiske" Dejbjergvogne og Solvognen fra Trundholm.

Vogne til kultbrug er også omtalt i flere tekster. Den romerske historiker Tacitus beskriver ca. år 100 e. Kr. gudinden Nerthus´ vogn. Både Snorre og Saxo har groteske fortællinger om den døde kong Frode/Frej, der køres omkring i en vogn. I en lille saga om Gunnar Helming kører hovedfiguren med rundt i Sverige på Frejs processionsvogn. Alle disse vogne har med frugtbarheden at gøre, og i riten kan der være indgået et helligt bryllup. Vognene har sikkert været brugt periodisk til ganske omfattende ture ud i lokalområdet eller landet. Tacitus fortæller, at Nerthus kører rundt til folkene på en vogn, der findes på en ø i havet, og efter kultsæsonen anbringes vognen igen på en ø og afvaskes af trælle, som siden ofres i søen.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig