Njords slægtstavle.

.

Njord, Njǫrðr, en gud blandt vanerne, far til Frej og Freja.

Den romerske historiker Tacitus omtaler i sit værk Germania fra ca. 100 e.Kr. en gudinde Nerthus, hvis navn er en latinisering af en ældre form af Njord. Nerthus skildres med tydelige Moder Jord-træk i forbindelse med en frugtbarhedskult med et helligt bryllup om foråret. Hendes vigtigste kultredskab er en vogn, der trækkes af køer. I vognen, der er dækket af tæpper, kører hun rundt til folkene, og i denne periode hersker der hellig fred. Efter disse processioner "bliver vognen og tæpperne og, om man nu tør tro det, også guddommen selv afvasket i en afsides liggende sø. Trælle gør tjeneste herved, og dem sluger søen så straks".

Det antages, at Nerthus har været den kvindelige halvdel af et gudepar, eller at Nerthus og Njord måske har udgjort et tvillingegudepar i en oprindelig agerbrugskultur. Men det er lige så tænkeligt, at Tacitus med sin sproglige binding til jord = terra = femininum kan have misforstået gudens køn. Under alle omstændigheder ligger der ca. 800 år mellem Tacitus' tekst og eddadigtningens overlevering af navnet Njord.

I de nordiske fortællinger, ikke mindst i Snorres Heimskringla, ses Njord oftest sammen med sin søn Frej eller med jættedatteren Skade. Skade forelsker sig i ham, fordi han har så smukke fødder, men ved en misforståelse: Hun var egentlig ude efter Balder. Ægteskabet mellem Njord og Skade bliver ikke lykkeligt, fordi de tilhører hver sin egn. Skade vil som sin far Tjasse, som aserne slog ihjel, bo oppe i fjeldene, mens Njord vil være ved havet. Han er ud over at være gud for frugtbarhed, fred og rigdom primært gud for vinden, for jagt, for søfart og for fiskeri. Som søfartsgud har Njord en himmelbolig, der hedder Noatun ("skibs-hus").

I et tidligere ægteskab, før han kom til Asgård, har Njord været gift med en ukendt søster, som er mor til Frej og Freja. Dette blodskamsforhold ses sandsynligvis også mellem Frej og Freja. Det synes at være karakteristisk for frugtbarhedsguder. Men ifølge Ynglingesaga er det forbudt med bror-søster-forhold hos aserne.

Dyrkelsen af Njord har været udbredt. Det viser de mange stednavne over hele Norden, hvori hans navn indgår, fx betyder Nærum (i Nordsjælland) "Njords hjem".

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig