drik

Odin og Suttungs mjød. Gunlød, i nordisk mytologi datter af jætten Suttung. Gunlød vogtede digtermjøden, indtil Odin overtog den efter at have ligget hos hende i tre nætter. Nordiske gude- og heltesagn fortalt for børn i Christians Højgaards Streg.

.

Tønder til mjød. Nordiske gude- og heltesagn fortalt for børn i Christians Højgaards Streg.

.

Artikelstart

Drik, I mytologien er øl og mjød vidtudbredte rusmidler. Mjøden er sammenkædet med skjaldedigtning, som det ses i myten om Suttungs mjød. Der bruges bryggekar og drikkebægre og -horn. Om Odin fortælles det et sted, at han kun drikker vin - og slet ikke indtager føde.

Men det passer ikke helt med myten om, hvordan han stjæler digtermjøden fra Suttung og drikker så voldsomt af den, at han forvandlet til en ørn og forfulgt af Suttung må udskide noget af mjøden. Det er den mjød, der er forbeholdt talentløse digtere, mens den mjød, Odin beholdt i sig og kastede op i asernes kar, blev til inspiration for rigtigt skjaldskab. I forbindelse med indvielser og i andre kultiske sammenhænge brugte man særlige drikkebægre og ledsagede drikken med faste formler, fx edsaflæggelser. Se også gravøl og mjød.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig