Gode, goði, titel, der har været kendt i hele Norden om en position som høvding. I Danmark er den kendt fra runesten, bl.a. Glavendrupstenen. Sprogligt er ordet beslægtet med "gud", og en gode har da også haft et helligt embede at varetage i tiden før kristendommens indførelse. I denne dobbeltposition som "høvding" og "præst" optræder en række goder med gudehov, hvor de forestod blót. Disse goder er især omtalt i sagaer i forbindelse med den islandske landnamsperiode, sagaer, der ikke nødvendigvis er pålidelige som historiske kilder, fx Ravnkel Frejsgodes Saga. Ravnkel er gode for dyrkelse af Frej; men netop i forbindelse med frugtbarhedsguder som Frej ser det ud til, at kvindelige goder, gydjer - af den mere sejdende og vølvende art - har haft en central kultisk position.

Det islandske Alting blev oprettet ca. 930, og her havde de 36 (senere 39) goder den lovgivende magt. Island var administrativt inddelt i fire fjerdinger, der igen bestod af tre tingkredse med tre godedømmer i hver. På lokaltinget var der møde to gange om året, og på Altinget, ledet af lovsigemanden, valgt for tre år ad gangen, mødtes man én gang årligt. Godens magt kaldtes goðorð; godordet var i praksis knyttet sammen med det antal af tingmænd, den enkelte gode var i stand til at møde frem med. Noget demokrati var der - naturligvis - ikke tale om; embedet gik i arv, og få, mægtige slægter kunne udnytte systemet i nærmest diktatorisk retning. Men der er eksempler på, at tingmøderne og lovgivningen fungerede upåklageligt inden for det islandske fristatssystem.

Mod slutningen af fristatsperioden (930-1262), også kaldet "godetiden", samledes magten hos ganske få familier. Da Island 1262 underkastede sig den norske konge (og senere den danske), forsvandt også godernes verdslige magt; deres religiøse magt var med kristendommens indførelse år 1000 blevet afløst af præster og to bispedømmer, i Skálholt fra midten af 1000-tallet, og i Hólar fra 1106.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig