Et lille udvalg fundet ved lokaliteten Sorte Muld på Bornholm. På disse ses variationer over temaet kappeklædte mænd med lanser. Nogle er klippet ud i figurens kontur af det oprindelig firkantede stykke guldblik.

.

Guldgubber, ganske små (1-2 cm) og papirtynde guldplader, fundet i både Danmark, Norge og Sverige; sandsynligvis stammer de hovedsagelig fra 600-tallet. Mange er fundet i Danmark i de sidste par årtier af 1900-tallet, i Lundeborg på Fyn og Sorte Muld på Bornholm. De har næppe været beregnet til at bæres; måske har de været offergaver. De små tynde pladers udsmykning viser menneskefigurer, enten enkeltvis eller i par, ofte mand og kvinde i omfavnelse. Sommetider har parrene et drikkehorn eller en stav mellem sig. Det er næppe en urimelig tolkning at se parrene som frugtbarhedsguder: Frej og Gerd er nærliggende. Måske har det været de mange små guldgubbers formål at tjene som gaver til Frej (eller andre (frugtbarheds)guder) ved et lokalt helligsted, en slags pilgrimmenes tempelpenge?

Navnet på disse små arkæologiske genstande er kun et par hundrede år gammelt; det stammer fra svensk, hvor gubbar betyder gamle mænd, men også ansigter, illustrationer, billeder og (plat eller) krone. Se også guldbrakteater.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig